الکامپ استارز 96 هم به پایان رسید؛ رویدادی که با حضور پر انرژی و فعال استارتاپهای ایرانی جلوه خاصی پیدا کرده بود. این رویداد نسبت به سال گذشته رشد کمی و کیفی بهتری پیدا کرده بود که در زیر به آنها اشاره شده است:
در نگاه اول باید گفت که شرایط عمومی برگزاری نمایشگاه، از نظر محل آن و غرفه هایی که به استارتاپها اختصاص داده شده بود، نسبت به الکامپ سال قبل خیلی بهتر و مناسبتر بود.
اما در مورد ایده ها، باید گفت که ایده های تکراری نسبت به سال قبل بسیار کمتر شده و در عوض، ایده های خلاقانه و نوآوری های جدید از لحاظ تعداد، کیفیت و تنوع بیشتر شده است؛ برای مثال سال گذشته ایده های کپی شده و بدون تغییر مانند ایدۀ آگهی املاک زیاد دیده میشدند اما امسال ایده های جدید در موضوعات مختلف از قبیل خدمات، هوش مصنوعی، آموزش و اینترنت اشیا زیاد بودند.
از طرفی ایده های جدیدی که معرفی شده بودند، صرفاً یک ایده نبودند و در اصل دنبال ایجاد ارزش در جامعه و حل مشکلات بودند و همچنین راهکارهای خوبی در مقابل مشکلات ارائه میدادند؛ که در کل و مجموعۀ این موارد، نشان دهندۀ بالغ شدن اکوسیستم استارتاپی ایران است.
نکتۀ جالب این بود که در بین استارتاپ های الکامپ استارز امسال، ایده های خدماتی مانند سایر کشورها، بیشتر از سایر موضوعات بودند؛ خدمات مستقیم یا واسطه ای مانند امور خدمات منزل و ساختمان تا خدمات تخصصی مختلف. همچنین ایده ها از خدمات اینترنتی فراتر رفته و خدمات غیر اینترنتی، نظیر چاپ پاکتهای تبلیغاتی را شامل میشوند.
نکته دیگر اینکه تعداد شتاب دهنده ها نسبت به سال قبل بیشتر شده است که در ادامه آن، طبیعتاً تعداد استارتاپهای حمایت شده هم بیشتر می باشد؛ این باعث میشود انگیزه و تجربه جامعه جوان برای ایجاد استارتاپ های جدید بیشتر شود و امیدواریم که در سال آینده هم این موارد مثبت را مشاهده کنیم.
در این بین، یکی از استارتاپ هایی که توسط شتابدهنده آواتک حمایت شده بود، استارتاپ چه گوارا نام داشت که با ایده تأمین آب معدنی برای مصارف شخصی و سازمانی راه اندازی شده است.
از این مثال استفاده می کنیم تا نکته ای مهم را مجدداً تاکید نماییم؛ اینکه برای شروع استارتاپ، نیازی به ایده سنگین و حل مشکلات پیچیده با راهکارهای خارق العاده نیست و شما می توانید با حل یک مشکل پیش پا افتاده و ساده که به یک نیاز تبدیل شده، استارتاپ خود را راه اندازی کنید.
حضور بانوان هم در الکامپ امسال قابل تعریف است؛ استارتاپ های زیادی بودند که یکی از دو فاندر یا تنها فاندر آن خانم بود و این نشان دهنده حضور فعال بانوان در اکوسیستم استارتاپی است که هرساله نیز بیشتر می شود.
نکته جالب دیگر در حضور استارتاپها با خدماتی غیر آنلاین بود که همچون سایر کشورها، برخی ایده های استارتاپی بر حوزه خدمات غیر آنلاین تمرکز کرده بودند.همچون استارتاپ ” پاکاَد” برای طراحی پاکتهای تبلیغاتی برندها.
در آخر نکته منفی که در الکامپ امسال دیده شد، عدم داشتن برنامه مارکتینگ مناسب در الکامپ برای اکثر استارتاپ ها بود؛ بجز بعضی استارتاپ های باتجربه که با برگزاری کمپین درحال دادن آفرها و گرفتن انتقادات بودند، اکثر استارتاپ ها برنامه خاصی برای مارکتینگ نداشتند و تنها برای مواردی مانند جذب سرمایه گزار آمده بودند. این نشان میدهد که تخصص مارکتینگ، برندینگ و دیجیتال مارکتینگ استارتاپ های ما هنوز هم ضعف دارد و اکثریت فقط به بخش فنی استارتاپ توجه می کنند.
در ادامه هم چند سوژه تصویری از الکامپ استارز 96 برای شما ارائه شده است: