بر خلاف بازار آنلاین فروش کالاهای دیجیتال، خرید و فروش اینترنتی پوشاک زنانه و مردانه هنوز بکر بوده و سایتهای زیادی برای کسب سهمیه بیشتر در فروش این محصولات با هم رقابت می کنند؛ در این میان، فروشگاه هایی مانند شیکسون، بایکس و مدیسه به طور اختصاصی روی فروش پوشاک تمرکز داشته و برخی سایتهای دیگر نظیر بامیلو در دسته بندی محصولات خود، پوشاک را نیز اضافه کرده است.
همانطور که در مقاله ” تحلیل استراتژی ورود بامیلو به بازار آنلاین ایران ” بیان شد، بخش فروش اینترنتی پوشاک بامیلو، اکثریت سفارشات این فروشگاه را تشکیل می دهد به همین دلیل این فروشگاه اینترنتی در تبلیغات و فعالیتهای بازاریابی اینترنتی خود روی دسته پوشاک مانور بسیار زیادی می دهد. بر خلاف بامیلو، دیجی کالا که حکم رقیب اصلی بامیلو را ایفا می کند هنوز فروش پوشاک در آن وجود نداشته و در بین این دو سایت، بامیلو در بخش پوشاک دارای مزیت رقابتی می باشد.
اما از مدتها پیش خبر داشتم که دیجیکالا در حال تدارک راه اندازی بخش فروش اینترنتی پوشاک خود می باشد؛ برادران محمدی برای این امر، گزینه های متعددی را بررسی کرده که نهایتاً تصمیم گرفتند به طور مستقیم نسبت به فروش پوشاک اقدام نمایند. اینکه چرا دیجی کالا برای عرضه این محصولات چنین دیر اقدام کرده به مسائل و سیاستهای داخلی این کسب و کار اینترنتی موفق مرتبط بوده و ما از آن بی خبر هستیم اما از دو سه هفته پیش آگهی های استخدام دیجی کالا برای بخش پوشاک در کانال تلگرام این سایت منتشر شد:
با توجه به این آگهی ها به نظر می رسد دیجی کالا طبق برنامه ریزی تا قبل از پایان سال 94 عرضه پوشاک را رسماً آغاز می کند؛ قطعاً این خبر برای بامیلو جالب نخواهد بود! با این اقدام، دیجی کالا به طور مستقیم با تنها مزیت رقابتی بامیلو رقابتی نفس گیر را آغاز خواهد کرد و بامیلو نیز این حمله دیجی کالا را بی پاسخ نخواهد گذاشت!
[irp posts=”4878″ name=”تحلیل یک خبر : از دیجی کالا تا دیجی استایل”]
می توان چنین پنداشت که بخش پوشاک بامیلو تقریباً به اشباع رسیده و این برند اینترنتی نمی تواند روی افزایش تنوع محصولات خود مانور دهد لذا مجدداً به سراغ تاکتیک ثابت خود یعنی تخفیفهای وسوسه کننده و فروش محصولات با حاشیه سود بسیار پایین روی خواهد آورد. به عنوان مثال، بامیلو یکی از پیراهن های مردانه خود را با قیمت 15800 تومان از تولیدکننده تحویل گرفت و آن را در سایت خود با قیمت 19000 تومان به فروش می رساند! بدون شک دیجی کالا اگر بخواهد همان پیراهن را عرضه کند نمی تواند به طور دائم چنین حاشیه سود ناچیزی را برای آن در نظر بگیرد و ناچاراً نسبت به بامیلو، محصولات خود را با قیمتی بیشتر عرضه خواهد کرد.
البته یادمان نرود که دیجی کالا مشتریان وفادارتر بسیار بیشتری نسبت به بامیلو داشته که حاضرند یک محصول را با قیمتی بیشتر از دیجی کالا خریداری کنند. باید منتظر ماند و دید که این دو غول فروش اینترنتی کشور چگونه بازار فروش آنلاین پوشاک را بین خود تقسیم می کنند…
از کجا می دونی 15 خردین و 19 می دن؟ مگر خود بامیلو اینو گفته باشه تا برای خودش خبرسازی و تبلیغ کرده باشه که واقعا ما تخفیف میدیم. دمت گرم مقاله ها اگر مال خودتن یا مال کس دیگه خیلی خوبن. هر روز یک مقاله این طوری و مقایسه ای از کسب و کارهای واقعی بزن و کارشونو تحلیل کن. عالیع. فکر نمی کردم خوب بنویسی. همیشه ایمیلاتو نخونده حذف میکردم.
محمدرضاجان من مدیر مارکتینگ فروشگاه اینترنتی شیکسون هستم.از بازار آنلاین پوشاک باخبرم و از جزییات قیمت خرید محصولات هم همینطور.مطمئن باشید که این قیمت درسته….
ممنون از ابراز لطفت.تمام مقاله ها توسط خودم نوشته میشن.اگر توان و وقت کافی باشه هر روز یه مقاله منتشر می کنم.انشالله که از این به بعد ایمیلها رو پاک نکنی !
شما چرا کانال تلگرام ندارين؟
سلام به شما
در چند جایگاه سایت تبلیغ کانال تلگرام آراتیس قرار داده شده.
آدرس کانال تلگرام :
https://telegram.me/aratis
سلام
درسته! من نديده بودم.
آخه فقط پايين سايتتون زير “همراه آراتيس باشيد” رو نگاه گردم!
موفق باشيد
آقای احسان مطالب شما بسیار جالب است من از خواندن آنها لذت میبرم و همینطور از لینکی به لینک دیگر میروم.
میبینم که برخی با غرضهای شخصی بد و بیراه گفته و شما صبورانه و متواضعانه پاسخ میدهی. ادامه بده سایتت داره رشد میکنه
سلام به شما دوست خوبم
از اینکه مطالب آراتیس مورد توجه شما قرار گرفته و ضمن آموزش، برای شما لذت بخش هم هست خیلی خوشحالم.
همین انگیزه خوبی برای ادامه کار به من میده…
نظرات همه دوستان محترم هست و هر کس با برداشتی که از سایت و مطالبش داره سعی می کنه دیدگاهش رو بیان کنه.وظیفه من هست که ضمن انتشار این نظرات، به تک تک اونها پاسخ بدم…
سلام،
من یک ابزار فروش هستم و با دانشی که در زمینه تجربی و صرفاً علاقه ای که به دنیای دیجیتال و اینترنت و طراحی دارم یه چیزایی در مورد وب میدونم. تصمیم گرفتم فروشگاه اینترنتی ابزارآلات راه بندازم و الآن هم راه افتاده… نماد و درگاه رو هم گرفتم و حالا میمونه محتوا و محصولات. از اونجایی که فهمیدم شما در این زمینه حرف های زیادی واسه گفتن دارید و مخصوصا اینکه خودتون در یکی از همین فروشگاه ها مشغول هستید، راغب شدم ازتون درباره کلیات و نحوه کار فروشگاه های اینترنتی بپرسم. یعنی دلم میخواد خیلی بی پرده و مشخص از استراتژی های موثری که یک فروشگاه اینترنتی لازم داره بدونم. درسته که توی یک مطلب نمیشه تمام اینها رو توضیح داد. اما خب کمی برامون تعریف کنید بد نیست.
مخصوصا در همین مطلب خوندم نوشتید بامیلو 15800 یک پیراهن رو میخره و 19000 میفروشه. خب این میشه بالای 20% سود ناخالص. توی زمینه ابزار که تخصص بنده باشه دارم میبینم کم کم دارن سودهاشونو میکشن پایین. یک موقعی یادمه دیجیکالا یه اره باغبانی که من 21000 از بنک دار میخریدم رو بالای 30000 میفروخت! تعجب میکردم از اینکه فروشگاهی با اون عظمت و دسترسی به تولید کننده که مطمئناً زیر 18000 از تولید کننده جنس رو تهیه میکنه، میاد و بالاتر از قیمت من توی یک ابزار فروشی توی یک گوشه کشور میفروشه! البته لازمه بگم که همین قیمت های نجومی باعث شد که حس کنم میتونم رقابت کنم با این غول های عظیم الجثه و مدام راغب تر و مصمم تر شدم برای فروش اینترنتی…. حالا که فروشگاه اینترنتی من راه افتاده اما قضیه فرق کرده و میبینم با این پایین کشیدن نرخ ها و رقابت زیاد عملا اگر بخوام قیمت های پایین تر از فروشگاه های اینترنتی بدم، برای خودم فایده و منفعتی نمیمونه. دیجیکالا و چاره و بامیلو و … رو راحت میشه ازشون سبقت گرفت. چون هنوزم فکر میکنن ابزار باید بالای 20% سود براشون بیاره… در حالی که عمده فروشان عمدتاً پایتخت نشین دارن خیلی ارزون میدن. یا بهتره بگم اونا دارن سود عالی خودشون رو میبرن، ولی چون دستشون توی این کار هست، از منی که دارم به عنوان خرده فروش وارد این بازار میشم جلو هستند.
حالا به نظر شما چیکار کنم؟ ادامه بدم یا شونه خالی کنم؟
لازمه نظر خودمم بگم که ابزار فروشان اینترنتی محدود هستن و با علمی که من توی زمینه وب دارم میتونم راحت از همه لحاظ از اونها پیشی بگیرم. یعنی این رو در توان خودم میبینم. اما جلو افتادن در این زمینه از غول های بزرگی مثل دیجیکالا و امثالهم با اینکه قیمت های بالایی دارن خب مسلما سخته.
دومین مساله هم همینطور که گفتم مربوط میشه به قیمت گذاری… که راحت میشه از غول ها جلو بزنم، اما پیشی گرفتن از ابزارفروشان تخصصی که عمدتا توزیع کنندگان قدری هستند برابر با تقبل هزینه های جاری میشه، چون عملاً سودی باقی نمیمونه… لااقل خوشبینانه ش این میشه که تا زمانی که بگیره و اسم و رسمی پیدا کنه، سودی نداره!
سرت رو درد آوردم… پیشاپیش از اظهار نظرت ممنونم و امیدوارم چیزایی بگی که چراغ راهم بشه! :)
سلام دوست عزیز.
از نظری که ارسال کردی تشکر می کنم.اما بیان استراتژی های موفقیت و توسعه یه کسب و کار اینترنتی مخصوصا فروشگاه اینترنتی که رقابت زیادی داره کار ساده ای نیست و نمیشه تیتروار استراتژیهایی رو مطرح کرد.باید در حوزه شما یعنی ابزارآلات زوم بشه و تحقیق باشه و گاها حتی تحقیق میدانی صورت بگیره تا بتونیم استراتژی دقیقی رو طراحی کنیم. اما قبول دارم که با وجود دیجی کالا،بامیلو،چاره،زنبیل و … رقابت برای سایر فروشگاه ها سخت شده اما همیشه در این حالت،تمرکز روی بازار محدود خیلی بهتر خواهد بود.شما بازار ابزارآلات رو به صورت تخصصی در دست گرفتید که قطعا نظر مشتریان این بازار رو می تونه جلب کنه. اما هنوز بازار آنلاین ابزارآلات جون نگرفته چون ابزارآلات به راحتی در دسترس همه هستن و خیلی روی نوع و برند و … حساسیتی وجود نداره و همچنین بسیاری افراد به دلیل هزینه بالای پستی این محصولات که غالبا سنگین هم هستن سراغ خرید اینترنتی نمیان.
پیشی گرفتن از این فروشگاه ها لفظ درستی نیست چون حیطه کاری متفاوته.شما فروشگاه اختصاصی هستید و باید سعی کنید خودتون رو به عنوان برند این محصولات معرفی کنید و سهم بازار بیشتری رو از خرید اینترنتی ابزارآلات به دست بیارید.به عنوان مثال، بامیلو یه فروشگاه آنلاین هست اما پوشاک هم داره و شیکسون فروشگاه اختصاصی پوشاک هست و به جز شیکسون، بایکس و مدیسه هم هستن.اما کل بازار دست بامیلو هست؟ قطعا خیر. کاربرا دید دیگه ای به شیکسون دارن و طرفدارهای مد و فشن جذب سایت تخصصی مد و فشن میشن نه فروشگاهی که از شیر مرغ تا جون آدمیزاد رو در ویترینش داره!