اکثر استارتاپهای نوپا در ایران و حتی شرکتهایی که قصد دارند کارآفرینی سازمانی انجام دهند مسیر مشابهی را طی کرده و اشتباهات یکسانی را مرتکب می شوند.

استارتاپهای نوپای زیادی را مشاهده کردم که آگاهانه یا ناآگاهانه چنین عمل کردند و برخی از آنها نیز طی تماس با من، مشکلاتی را بیان می کنند که عمده آنها، از همین اشتباهات نشأت می گیرد.

خوشبختانه روز به روز بر تعداد استارتاپهای نوپا که از دل شتابدهنده ها و یا استارتاپ ویکندها متولد شده و رویه ای حرفه ای را از همان ابتدای امر پی می گیرند بیشتر شده و این امر، جای خوشحالی دارد.

اما به دلیل تعداد بالای افرادی که آموزش کافی ندیده اند و استارتاپ خود را در مسیری اشتباه حرکت می دهند بر آن شدم تا این مقاله را بنویسم.

استارتاپهای نوپا چه اشتباهاتی مرتکب می شوند؟

.

1-عدم شناخت صحیح و کافی از بازار

همانطور که می دانیم مرحله اعتبارسنجی ایده و تحقیقات پیش از اجرا، از مراحل کلیدی هر استارتاپ نوپا به شمار می رود؛ اما عدم آگاهی از تاثیر آن در موفقیت و شکست استارتاپ و عدم آگاهی از روشهای انجام این امر سبب می شود چشم بسته وارد میدان شده و محصولی تولید کنند که با نیاز و شرایط بازار تناسب ندارد.

.

2-عدم تعریف مزیت رقابتی

متاسفانه بحث مزیت رقابتی در میان عمده استارتاپهای ایرانی -که وارد فضای رقابتی می شوند- مبحث ناشناخته ای بوده و به آن پرداخته نمی شود. در فضای رقابتی بازار، کسب و کارهای نوپا سعی می کنند با تعریف مزیت رقابتی نسبت به رقبای خود، سهم بازار را به دست آورند اما هنوز راه اندازی کسب و کارهایی نظیر فروشگاه اینترنتی در ایران، بدون تعریف مزیت رقابتی صورت می گیرد.

.

3-برونسپاری بخش فنی

در مصاحبه های مختلف صاحبان کسب و کارهای اینترنتی و فعالان استارتاپی شدیداً بر این نکته تاکید شده که بخش فنی و برنامه نویسی محصول را برون سپاری نکنید. این امر مشکلات بسیار زیادی در تحویل به موقع محصول و به روزرسانی امکانات و رفع باگهای آندر پی خواهد داشت. همچنین بحث تحویل گرفتن سورس محصول نیز مشکل بزرگ دیگر در برون سپاری می باشد؛ گرچه به نظر می رسد از نظر مالی نیز استخدام نیروی فنی نسبت به برون سپاری به صرفه تر می باشد.

.

4-بی توجهی به دیجیتال مارکتینگ

اگر تولید محصول بدون نیروی فنی امکان پذیر نیست، موفقیت محصول نیز بدون افراد خبره در دیجیتال مارکتینگ میسر نخواهد بود. بسیاری از استارتاپهای نوپا ضرورت این مورد را درک نکرده و نیروی باتجربه در زمینه دیجیتال مارکتینگ را جذب نمی کنند. این امر، یکی از عوامل اولیه شکست استارتاپهای ایرانی به شمار می رود.

.

5-کپی برداری از روشهای روتین دیجیتال مارکتینگ

نبود دانش دیجیتال مارکتینگ در تیم استارتاپ سبب می شود تا روشها و ابزارهای روتین دیجیتال مارکتینگ توسط این استارتاپهای نوپا تقلید شده و بودجه، هزینه و اعتبار محصول به هدر برود. مثلاً همه آنها می دانند باید در تلگرام و اینستاگرام حضور داشته باشند اما با محتوا و برنامه ریزی بسیار ضعیف، نه تنها دستاوردی از این شبکه های اجتماعی به دست نمی آورند بلکه سبب خدشه دار کردن ارزش و اعتبار محصول می شوند.

.

6-تبلیغات اینترنتی بدون آنالیز

سایتهای بسیار زیادی را می توانم نام ببرم که هزینه نسبتاً زیادی برای تبلیغات کلیکی و بنری صرف می کنند اما این تبلیغات بدون هیچگونه آنالیز و هدفی انجام می شود؛ کلیه بازدیدها به صفحه اصلی ارجاع داده شده و از لینک UTM هم استفاده نمی شود. این امر، به معنی هدر دادن بودجه و از دست دادن فرصت موفقیت می باشد.

.

7-عدم برنامه ریزی برای معرفی و توسعه محصول

بسیاری از استارتاپها، تمام انرژی و تمرکز خود را برای راه اندازی و انتشار محصول صرف کرده و برای معرفی محصول خود به بازار و به طور کلی بازاریابی یا بازارسازی محصول خود برنامه ای ندارند. این استارتاپها زمانی به خود می آیند و متوجه این موضوع می شوند که گاهاً دیر شده است.

.

گرچه آگاهی از این اشتباهات به تنهایی کافی نیست و باید سعی کنیم از آنها اجتناب کرده اما می توان امیدوار بود به اینکه نهال نوپای استارتاپ در ایران روز به روز در حال قوی تر شدن بوده و فراگیر شدن آموزشها و رویدادهای مرتبط، به این امر کمک زیادی کرده است.

.

لطفاً اگر اشتباهات دیگری را می شناسید در بخش نظرات بیان کرده و به من کمک کنید تا تحلیل جامع تری در این زمینه داشته باشم.