بازاریابی با جوایز ارزنده در ایران کاربرد زیادی داشته و بسیاری از کسب و کارها و کارخانجات از این روش برای جلب توجه افکار عمومی، افزایش فروش و بهبود جایگاه برند خود استفاده می کنند. کسب و کارهای اینترنتی ایرانی به دلیل سرمایه کمتر خود نسبت به کارخانجات، محدودیتهای بیشتری برای اهدای جوایز چشم گیر دارند؛ اما این بار دو برند خرده فروشی در ایران به نام های دیجی کالا و بامیلو، در اسفند 94 جوایز بسیار ارزنده ای را در مسابقه نوروزی خود برای کاربرانشان در نظر گرفته اند…
خودروی Rav4 توسط دیجی کالا و اهدای کلیه لوازم خانگی توسط بامیلو در آخرین ماه سال، توجه خریداران اینترنتی را به خود جلب کرده است. در این مطلب، قصد دارم نقاط قوت و ضعف این دو قرعه کشی را برای شما عزیزان مطرح کنم:
مسابقه نوروزی بزرگ دجی کالا : به آرزوهایت برس!
- جایزه
قطعاً خودروی خارجی که بیش از 200 میلیون تومان ارزش دارد نظر هر کسی را به خود جلب می کند. دیجی کالا با انتخاب این جایزه، برتری و عظمت خود را نسب به تمام کسب و کارهای اینترنتی ایرانی به رخ کشید! این جایزه آنچنان چشمگیر است که اگر به صفحه خبر این مسابقه در دیجی کالامگ مراجعه کنید شاهد انبوهی از نظرات کاربران در این زمینه خواهید بود.
گرچه کاربران نظرات متفاوتی داشته و برخی از اینکه جایزه فقط برای یک نفر است گله مند بودند؛ در واقع آنها تمایل داشتند به جای یک جایزه 200 میلیون تومانی برای یک نفر، 200 میلیون تومان به چند جایزه برای چند نفر تقسیم می شد تا شانس برنده شدنشان افزایش یابد.
اما انتخاب این جایزه توسط دیجی کالا دلیلی جز به تصویر کشیدن بزرگی برند خود نبوده و با این حرکت – که قطعاً افزایش فروش هم به دنبال داشته – بیش از پیش برند دیجی کالا در ذهن مشتریان خود پررنگ تر شده است.
- فرآیند مسابقه
در این مسابقه نوروزی، دیجی کالا فرایند پیچیده ای را انتخاب نکرده و امتیاز قرعه کشی را منوط به خریدهای بالاتر از 100 هزار تومان در نظر گرفته.گرچه با توجه به ارزش مادی جایزه، اختصاص یک امتیاز به هر 100 هزار تومان خرید معقول می باشد اما این امر با اعتراض بسیار زیادی از کاربران همراه شد؛ اعتراض به بالا بودن رقم شرکت در قرعه کشی و عدم توانایی همگان برای خرید با چنین مبالغی. شکی نیست که در هر صورت عده ای از کاربران به چنین فرآیندهایی معترض خواهند بود اما دیجی کالا باید شرایطی را در نظر می گرفت که ضمن پیش بینی این اعتراضات، با تعدیل فضا، رضایت حداکثری کاربران را در پی داشته باشد.
نکته جالب تر این بود که امتیاز کاربرانی که در قرعه کشی شرکت کرده بودند در پنل کاربریشان ثبت نشده بود و این امر هم یکی دیگر از مواردی بود که همگان به آن اعتراض داشتند. بخش مارکتینگ دیجی کالا باید می دانست که استفاده از “امتیاز”، می طلبد که از تکنیکهای بازی سازی یا گیمیفیکیشن نیز استفاده شده و با نمایش امتیازات هر کاربر، پر امتیازترینها و … علاوه بر افزایش هیجان و رقابت، از شبهات پیش آمده نیز جلوگیری نمایند.
قرعه کشی بزرگ بامیلو : خونتون زیر و رو میشه!
- جایزه
“اگر برنده خوش شانس قرعه کشی نوروزی بامیلو بشین خونتون از دکوراسیون داخلی و کف و دیوار گرفته تا لوازم آشپزخانه و تلوزیون و سیستم صوتی و دستگاه های جدید بازی و مبلمان نو نوار میشه! وقتشه امسال یه خونه با وسایل جدید رو تجربه کنید…”
متن بالا در صفحه فرود مسابقه نوروزی بامیلو نوشته شده است.بامیلو سعی کرده جایزه خود را با حال و هوای نوروزی انتخاب کند که قطعاً انتخاب اشتباهی نبوده اما اشتباه بامیلو در این است که از عنوانی که اصطلاحاً دهان پر کن باشد استفاده نکرده است.جایزه دیجی کالا خودروریی خارجیست با ارزش حدودا 230 میلیون تومان! این رقم در ذهن کاربر نقش می بندد اما وقتی به ارزش ریالی جایزه بامیلو فکر کنیم رقم بزرگی که حواس را جمع کند حاصل نمی شود! بامیلو می توانست اعلام کند که مثلاً ” کلیه وسایل منزل شما به ارزش 100 میلیون تومان نو خواهد شد! ” در اینصورت کاربر با عدد 100 میلیون تومان در ذهن خود بازی می کند و برای کسب این عدد تلاش می کند نه به دست آوردن وسایل خانه به این ارزش!
- فرآیند مسابقه
برخلاف دیجی کالا، بامیلو فرآیند شرکت در مسابقه نوروزی خود را بر اساس تکنیکهای گیمیفیکیشن یا بازی سازی طراحی کرده است؛ در سیستم بامیلو، کاربران با هر خرید، یک نماد از هفت سین دریافت می کنند که به معنی کسب امتیازی مشخص می باشد و در نهایت، طبق راهنما، امتیاز حاصل از مجموع سینهای دریافت شده شانس کاربر برای شرکت در قرعه کشی می باشد.
سیستم طراحی شده بامیلو برای امتیازگیری در قرعه کشی گرچه جذاب بوده و به دلیل از استفاده از نمادهای نوروزی برای کاربر نیز خوشایند است اما می توانست کمی ساده تر نیز طراحی گردد.نکته دیگری که بامیلو استفاده کرده تمرکز بر بازاریابی دهان به دهان و استفاده از ابزار کاربران برای پروموت این قرعه کشی می باشد.
[divide icon=”square” width=”medium”]
برگزاری چنین مسابقاتی که جوایزی ارزنده دارند به تبلیغات گسترده برای اطلاع رسانی عمومی نیز نیاز خواهند داشت.اما نکته مهم در اجرای آنها را می توان فرآیند شرکت در مسابقه و جلوگیری از ایجاد شبهه در این فرآیند در نظر گرفت. اینکه دیجی کالا طبق وعده خود که قرار بود روز 20 اسفند برنده را اعلام کند اما اعلام برنده مسابقه نوروزی خود با یک هفته تاخیر به شبهات و نارضایتی ها دامن زد…
سلام
تحلیل جالبی بود
جوایز هر دو عالی بودن اما جایزه ی دیجی کالا تو ذهن بیشتر ماندگاری داشت !
به نظر من هردو برند رشد سریعی داشتن، رتبه ی الکسای دیجی کالا به 3 رسیده ( پس از 10 سال ) و بامیلو هم بعد از 2 سال از شروع فعالیتش حالا رتبه ی 24 ایران رو به خودش اختصاص داده؛ البته با توجه به مدت زمان کمتر حضور بامیلو در بازار ایران، میشه گفت رشد بامیلو خیلی چشمگیر تر بوده…
به نظر من یکه تازی یک برند در بازار بدون شک به ضرر مشتری و مردم هست و من کاملا اینو حس کردم از زمانی که بامیلو شروع به فعالیت کرده دیجی کالا احساس خطر کرده و سعی کرده خدمات بهتری چه از نظر جشنواره های فروش و چه از نظر خدمات پس از فروش ارئه کنه…
حتی یادم میاد اوایل ورود بامیلو به ایران دیجی کالا به شدت دست و پای خودش رو گم کرد و شروع کرد به تبلیغات بی هدف ( با توجه به شرایط لازم ) تلوزیونی…
پیش بینی من از آینده ی کشور این هست که رقابت این 2 سایت به شدت نفس گیر میشه و هر بازدید کننده ی ای قبل یا بعد از ورود به بامیلو، سایت دیجی کالا ( یا برعکس ) رو چک میکنه و این خیلی عالیه
در مرحله ی بعدی هم به شدت انتقاد دارم ازینکه یک برند در تمامی زمینه ها فعالیت کنه، ان شا الله با تخصصی شدن موضوعات جلوی این موضوع گرفته بشه
در حال حاضر فروشگاه های خوبی مثل شیکسون، مانا مد، برند های تخصصی مد و لباس گالانت و ZP دیزاین و غیره وجود دارن و امید میره که این فعالیت ها بیشتر بشن…
سلام جناب خواجوي
احتمالا شما هم با خلف وعده ي ديجي كالا در عدم قرعه كشي در تاريخ معيين شده رو به رو شديد و اين مسئله باعث شد كه اين وبسايت تراز سوم بازديدكننده رُ به خودش اختصاص بده!
از اونجايي كه حتما خودتون بهتر مي دونيد اگر اين اشتباه توسط آمازون انجام شده بود الآن وضعيت بر عكس بود و با افت تراز مواجه مي شد.
ظاهرا براي فرهنگسازي و ايفاي حقوق مجازي خود در ايران همانند كشورهاي پيشتاز راه نسبتا طولاني در پيش داريم. لذا بنده براي شروع هرچند ابتدايي اقدام به ايجاد كمپين اعتراض نمودم و با تنها دارنده ي دكتري حقوق تجارت الكترونيك در ايران جناب دكتر حبيب زاده مكاتباتي داشته ام.
لذا خواهش مي كنم در بسط و گسترش اين حق سهيم باشيد تا ان شاءالله بتونيم از تضييع وقت و حقوق مشتريان جلوگيري كنيم.
به نظرم لينك هاي زير براي شما مفيد خواهند بود:
http://drhabibzadeh.com
http://drhabibzadeh.com/pages-156.html
http://digikalalottery.parsiblog.com
منتظر جواب شما هستم.
با تشكر
سلام به شما
اینکه در بسیاری از موارد، آنچه که در ایران رخ میده با سایر نقاط جهان متفاوته موافق هستم! اما به نظر من دیجی کالا در این مسابقه اشکالات متعددی داشت که در مطلب ذکر شد.قبلا برای فراخوان نگاهی به فردا هم دیجی کالا نتایج رو با تاخیر اعلام کرد که این امر در این مسابقه هم رویت شد.گرچه به گفته خودشون این تاخیر به علت 7 روز مهلت عودت کالا بوده اما باز قابل توجیه نیست که این موضوع چرا پیش از این اعلام نشده بود.
اما اینکه کمپینهایی علیه چنین مواردی راه اندازی بشه رو صلاح نمی دونم و خود کاربران به اندازی کافی در دیجی کالا مگ اعتراضهای خودشون رو اعلام کردن
سلام مجدد
از اينكه كامنت بنده رُ خوندين و پاسخ دادين سپاسگزارم.
بايد بگم خودم هم به علت مزاياي نسبتا زيادي كه ديجي كالا داره كماكان از مشتريانش هستم ولي به نظرم تضييع حقوق مشتريان مورد كمي نيست كه بشه از اون چشم پوشي كرد و اين مشتري ها هستن كه باعث بزرگ شدن اين شركت شدن اما متاسفانه اين موضوع جمله ي قدرت فساد رُ به همراه داره تقويت مي كنه.
به جرات مي تونم بگم كه ديجي كالا هيچ كدام از انتقادهاي جدي رُ به عنوان كامنت منتشر نمي كنه. چه در اين مسئله ي خلف وعده و چه زماني كه كالاهايي رُ در صفحه اول به نمايش گذاشته بود كه از لحاظ اخلاق و عرف بومي كشور ناشايست هست و حتي در داروخانه ها هم در ويترين عمومي قرار ندارن! چه برسه به وبسايتي كه مخاطب هايي از سنين مختلف رُ جذب كرده.
خلاصه اينكه به نظرم تجربه هاي مثبت مردم در كشورهاي ديگه نظير كمپين هاي اعتراض مي تونه نقطه مشتركي براي بيان، عمل و رسيدن به نتايجي باشه كه نو پا و جاي رسيدگي و كارشناسي دقيق رُ داره و الحمدلله در اين زمينه متخصصين خوبي هم در كشور وجود دارن.
متشكرم.