در فضای رقابتی کسب و کارهای اینترنتی و تولد روزانه ده‌ها استارتاپ در کشور، کاربران اینترنت حق انتخاب بیشتری پیدا کرده و مشابه با تمام بازارهای رقابتی، یک کسب و کار  را – که به مطلوبترین شکل ممکن نیاز آنان را برآورده سازد – انتخاب خواهند کرد.

پس باید مطابق با شرایط کسب و کار خود و بازار، به امر توسعه و ارتقای محصول خود توجه نمایید. اما در اینجا منظور ما از محصول و توسعه خدمات چیست؟

  • محصول: پلتفرمی که خدمات شما را ارائه می‌دهد و ممکن است وبسایت، اپلیکیشن و یا هر دو باشد.
  • توسعه خدمات: خدمات رایگان و غیر رایگانی که توسط شما به مشتریان ارائه می‌شود باید از نظر تنوع و کیفیت، به مرور زمان بهبود پیدا کند. همچنین محصول شما باید از نظر فنی و گرافیکی هم به طور مستمر بهبود پیدا کرده و خالی از ایراد باشد.

با این مقدمه می‌توان گفت زمانی‌که کسب و کار شما راه اندازی شده و محصولتان عرضه می‌شود حالتهای زیر برای شما اتفاق خواهد افتاد:

ایده نوآورانه و بدون رقیب کسب و کار

در این حالت، کسب و کار شما پیشرو و رهبر بازار در زمینه خدمات مربوطه خواهد بود. کاربران نام برند شما را با خدمات و نیاز خاص خود برابر دانسته و جایگاه‌یابی برند شما به خوبی انجام خواهد شد.

اما قطعاً افراد دیگری از ایده شما کپی کرده و به سرعت تعداد رقبای شما زیاد می‌شود.در این حالت شما باید از قبل برنامه‌ریزی داشته و مرتباً و به صورت گام به گام، بخش‌های جدیدی به سایت یا اپلیکیشن خود اضافه کرده و یا بخش‌های قبلی را بهبود دهید تا رهبری شما در بازار حفظ شده و رقیبان را به واکنش‌گری وادارید.

ایده‌‌ای تکراری با رقیبان متعدد

در این حالت، شما باید انتخاب کنید که می‌خواهید چه سهمی از این بازار اشباع شده را در اختیار داشته باشید.اگر هدف شما سهم زیاد است پس باید قبل از راه‌اندازی محصول خود، تمام نقاط قوت سایتهای رقیب را استخراج و جمع‌بندی کرده و سپس برگ برنده خود را نسبت به این قابلیت‌ها عرضه نمایید.

توجه داشته باشید زمانی باید این برگ برنده را رو کنید که سهم نسبی بازار را کسب کرده و مخاطبان با نام و برند شما آشنایی دارند. زیرا اگر در ابتدای امر برگ برنده شما مشخص شود در حالیکه هنوز مخاطبان بسیار اندکی دارید سایتهای پر قدرت رقیب، ایده شما را انجام داده و آن را در نظر کاربران به نام خود ثبت خواهند کرد.

چرخه محصول در کسب و کار

تعداد رقبای محدود

اگر ایده محصول شما آنچنان هیجان‌انگیز نبوده و همچنین تعداد رقبایتان نیز محدود است باید با توجه به شرایط بازار و میزان بازدهی ایده در بخش ارتقا و توسعه خدمات آن سرمایه‌گذاری کنید.

به عبارت دیگر، گاهاً ایده شما با تمام امکانات محدود خود تمام نیاز مشتریان هدف را تامین می‌کند و در حال حاضر این مشتریان، خدمات دیگری را که در حوزه کسب و کار شما بگنجد نیاز ندارند لذا صرف هزینه در این حالت برای توسعه خدماتی در راستای خدمت اصلی معقول نمی‌باشد.پس باید با توجه به امکان رشد بازار خود، توسعه خدماتتان را نیز انجام دهید.

نتیجه

نیازی نیست محصول شما به مرحله 100 درصد آمادگی و امکانات برسد و سپس آن را رونمایی کنید، بلکه بهتر است محصول را با بازخوردها و نظرات مشتریان بهبود بخشیده و محصول اولیه را به تدریج به وضع ایده‌آل خود نزدیک کنید.این ارتقا سبب می‌شود که کاربران همواره به دنبال نوآوریهای شما باشند و کاربران جدیدتری را نیز با خدمات جدید خود جذب کنید.